Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Kuchnia Chińska Wydawnictwo Olejesiejuk.
![]() |
Przepis na chińszczyznę, wykonanie: www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Składniki:
4 porcje
- 450 g chudej jagnięciny
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 2 pory pokrojone w talarki
- 1 marchewka pokrojona w paseczki
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 85 ml bulionu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 4-5 łyżek ziarna sezamowego
- Mięso pokroić w cienkie paski. W ogrzanym woku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć mieszając 2,3 minuty. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową i odstawić.
- Dodać do woka pora, marchewkę i czosnek i smażyć, mieszając, w reszcie oleju przez 1-2 minuty. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i odstawić. Zlać z woka cały tłuszcz.
- Wlać do woka bulion, dodać cukier, sos sojowy i jagnięcinę. Gotować cały czas mieszając 2-3 minuty. Posypać ziarnem sezamowym i wymieszać, tak żeby mięso pokryło się sosem i sezamem. Przełożyć warzywa na ogrzany półmisek i nałożyć na nie mięso. Natychmiast podawać.
Moja ocena:
- Według autorów danie można przygotować z kurczakiem, indykiem lub krewetkami. Na pewno spróbuję, jest przepyszne!
- Czas przygotowania tego dania to jakieś 10 minut!
- Smakuje jak chińszczyzna z dobrej knajpy.
- Super przepis na chińszczyznę zasługuje na 5!
![]() |
Jagnięcina po chińsku z makaronem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Muszę zrobić ten przepis! Przecież to wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje!
UsuńNaprawdę taka chińszczyzna w 10 minut?
OdpowiedzUsuńObiecuję, że tak ;) To szybki i prosty przepis na domową chińszczyznę! Zachęcam ;)
Usuń