Smażona jagnięcina z sezamem od KUCHNIA CHIŃSKA



Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Kuchnia Chińska Wydawnictwo Olejesiejuk. 

Przepis na chińszczyznę, wykonanie: www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Składniki:
4 porcje
  •  450 g chudej jagnięciny
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 2 pory pokrojone w talarki
  • 1 marchewka pokrojona w paseczki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 85 ml bulionu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 4-5 łyżek ziarna sezamowego
Przygotowanie:
  • Mięso pokroić w cienkie paski. W ogrzanym woku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć mieszając 2,3 minuty. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową i odstawić.
  • Dodać do woka pora, marchewkę i czosnek i smażyć, mieszając, w reszcie oleju przez 1-2 minuty. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i odstawić. Zlać z woka cały tłuszcz.
  • Wlać do woka bulion, dodać cukier, sos sojowy i jagnięcinę. Gotować cały czas mieszając 2-3 minuty. Posypać ziarnem sezamowym i wymieszać, tak żeby mięso pokryło się sosem i sezamem. Przełożyć warzywa na ogrzany półmisek i nałożyć na nie mięso. Natychmiast podawać.

Moja ocena:
  • Według autorów danie można przygotować z kurczakiem, indykiem lub krewetkami. Na pewno spróbuję, jest przepyszne!
  • Czas przygotowania tego dania to jakieś 10 minut!
  • Smakuje jak chińszczyzna z dobrej knajpy.
  • Super przepis na chińszczyznę zasługuje na 5!
Jagnięcina po chińsku z makaronem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

  1. Muszę zrobić ten przepis! Przecież to wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę taka chińszczyzna w 10 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że tak ;) To szybki i prosty przepis na domową chińszczyznę! Zachęcam ;)

      Usuń

Prześlij komentarz