Pasta z fasoli jest bardzo smaczna, mogłabym ją jeść codziennie. Jest tylko jedna zasada - polubisz ją jeśli lubisz kolendrę. A są tacy co kochają kolendrę i tacy co jej nienawidzą. Idealnie nadaje się na przekąskę z nachosami albo z chrupkim pieczywem.
![]() |
Przepis na pastę z fasoli pochodzi z bloga www.jadlonomia.com |
Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- 1 cebulka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki kuminu
- sok z połówki limonki
- mały pęczek kolendry/ ½ szklanki liści kolendry
- sól
- kilka łyżek oliwy lub oleju
- Cebulę pokroić w pióra, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, podsmażać przez 1 – 2 minuty. Następnie dodać czosnek i przyprawy, wymieszać i smażyć kolejną minutę.
- Podsmażoną cebulę wraz z przyprawami i czosnkiem połączyć z resztą składników w naczyniu blendera i wszystko zmiksować na gładką pastę, ja użyłam Thermomixa. Doprawić do smaku solą, przechowywać w lodówce do tygodnia.
![]() |
Przepis i zdjęcia pochodzi z bloga www.jadlonomia.com |
Moja ocena:
- Pasta jest super!
- Oceniam na 5.
- Doskonała na imprezy albo przekąska do pracy.
![]() |
Wegańska pasta z fasoli www.sprawdzamyprzpeisy.blogspot.com |
Uwielbiam ten dip!
OdpowiedzUsuńAle to dobre!
OdpowiedzUsuń