Dip z fasoli z limonką od JADŁONOMIA


Pasta z fasoli jest bardzo smaczna, mogłabym ją jeść codziennie. Jest tylko jedna zasada - polubisz ją jeśli lubisz kolendrę. A są tacy co kochają kolendrę i tacy co jej nienawidzą. Idealnie nadaje się na przekąskę z nachosami albo z chrupkim pieczywem.

Przepis na pastę z fasoli pochodzi z bloga www.jadlonomia.com

Składniki:
  • 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
  • 1 cebulka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sok z połówki limonki
  • mały pęczek kolendry/ ½ szklanki liści kolendry
  • sól
  • kilka łyżek oliwy lub oleju 
Przygotowanie: 
  • Cebulę pokroić w pióra, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, podsmażać przez 1 – 2 minuty. Następnie dodać czosnek i przyprawy, wymieszać i smażyć kolejną minutę.
  • Podsmażoną cebulę wraz z przyprawami i czosnkiem połączyć z resztą składników w naczyniu blendera i wszystko zmiksować na gładką pastę, ja użyłam Thermomixa. Doprawić do smaku solą, przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przepis i zdjęcia pochodzi z bloga www.jadlonomia.com

Moja ocena: 
  • Pasta jest super!
  • Oceniam na 5.
  • Doskonała na imprezy albo przekąska do pracy.

Wegańska pasta z fasoli www.sprawdzamyprzpeisy.blogspot.com

 

Komentarze

Prześlij komentarz