Szarapny kurczak BBQ od WILKUCHNIA



To przepis, który czekał najkrócej na publikację na tym blogu. Właśnie tworząc go nadal zajadam się kurczakiem! Jest przepyszny! I tak szybki w przygotowaniu! Byłam pewna, że wszystko co "szarpane" przygotowuje się pół dnia. A szarpany kurczak w sosie BBQ był gotowy w pół godziny! 

Szarpany kurczak w sosie BBQ według bloga www.wilkuchnia.pl

Składniki:
  • mięso z kurczaka – podsmażona pierś, mięso z rosołu, kawałki pieczonego kurczaka [500 g] 
  • ketchup [pół szklanki]
  • miód [1 łyżeczka]
  • ocet jabłkowy lub winny/ sok z cytryny [1 łyżeczka]
  • woda [pół szklanki]
  • papryka wędzona [1 łyżeczka]
  • chili [pół lub 1 łyżeczka]
  • sól [do smaku]
Przygotowanie:  
  • Do tego przepisu można użyć dowolnego mięsa z kurczaka, które da się poszarpać – może to być grillowana pierś, resztki kurczaka z grilla, mięso z rosołu, mięso pieczone z udek czy pałek. Jeśli nie mam żadnego mięsa do wykorzystania, kupuję 500 g piersi, kroję na kawałki i przesmażam na łyżeczce oleju z solą i pieprzem, a potem rozszarpuję za pomocą dwóch widelców.
  • Na patelnię dodać wszystkie składniki sosu: wodę, ketchup, ocet, miód i przyprawy. Płyn doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego porwane mięso. Poczekać, aż sos zgęstnieje, gotując go z mięsem na średnim ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania można spróbować i doprawić do smaku – dodać więcej chili, miodu, octu lub soli.
  • Gdy sos porządnie zgęstnieje, można podawać. Świetnie smakuje w bułce lub tortilli, jest pyszne z białym ryżem lub jako nadzienie do pieczonego ziemniaka.
Szarpany kurczak, przepis, wykonanie i zdjęcie www.wilkuchnia.pl

Moja ocena:
  • Oceniam na 5! Zdecydowanie. Danie jest proste, nie potrzeba wielu składników, a bardzo smaczne.
  • W mojej wersji były bułki bao, sałata, ogórek kiszony, ser żółty, pomidor i cebula.
  • Przepis wpada na listę tych ulubionych, które przygotowuję chorobliwie często;) 

Bao z szarpanym kurczakiem www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


 

Komentarze

Prześlij komentarz