Wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe są bardzo fajne na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Pasta z bakłażana i zielonych oliwek ma oryginalny smak.
![]() |
Pasta kanapkowa z bakłażana i oliwek, przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com |
Składniki:
- 1/2 bakłażana
- 6 zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- gęsty jogurt, najlepiej grecki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Bakłażana pokroić na niezbyt grube plastry, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni i podgrzewać przez kilka minut z każdej strony aż zmięknie i zbrązowieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem, wyłączyć ogień, przykryć bakłażany folią aluminiową i trzymać pod przykryciem przez kilka minut.
- W międzyczasie drobno posiekać oliwki. Czosnek drobno zetrzeć, oprószyć solą i razem z oliwkami włożyć do salaterki, dodać posiekany szczypiorek oraz drobno posiekanego bakłażana.
- Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z jogurtem w takiej ilości aby otrzymać gęstą pastę.
![]() |
Pasta z bakłażana z www.kwestiasmaku.com |
- Pasta jest bardzo prosta do przygotowania. Jej przyrządzenie zajmuje chwilę.
- Ma orzeźwiający smak, dzięki fajnemu połączeniu składników.
- Polecam do grzanek lub na krakersy. Idealnie będzie pasowała do grilla.
- Moje ocena to 5.
![]() |
Pasta z zielonych oliwek i bakłażana, www,sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Jest przepyszna. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra. Robiłam na kolację. Ta pasta z bakłażana to fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń