Pasta z bakłażana i zielonych oliwek od KWESTIA SMAKU


Wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe są bardzo fajne na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Pasta z bakłażana i zielonych oliwek ma oryginalny smak.

Pasta kanapkowa z bakłażana i oliwek, przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com

Składniki:
  • 1/2 bakłażana
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • gęsty jogurt, najlepiej grecki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 Przygotowanie:
  • Bakłażana pokroić na niezbyt grube plastry, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni i podgrzewać przez kilka minut z każdej strony aż zmięknie i zbrązowieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem, wyłączyć ogień, przykryć bakłażany folią aluminiową i trzymać pod przykryciem przez kilka minut.
  • W międzyczasie drobno posiekać oliwki. Czosnek drobno zetrzeć, oprószyć solą i razem z oliwkami włożyć do salaterki, dodać posiekany szczypiorek oraz drobno posiekanego bakłażana.
  • Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z jogurtem w takiej ilości aby otrzymać gęstą pastę.
 
Pasta z bakłażana z www.kwestiasmaku.com
 
Moja opinia:
  • Pasta jest bardzo prosta do przygotowania. Jej przyrządzenie zajmuje chwilę.
  • Ma orzeźwiający smak, dzięki fajnemu połączeniu składników.
  • Polecam do grzanek lub na krakersy. Idealnie będzie pasowała do grilla.
  • Moje ocena to 5.
 
Pasta z zielonych oliwek i bakłażana, www,sprawdzamyprzepisy.blogspot.com
 
 
 
 

Komentarze

  1. Jest przepyszna. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra. Robiłam na kolację. Ta pasta z bakłażana to fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz