Składniki :
- 3 średnie cukinie
- 2 duże cebule
- garść świeżej kolendry
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 100 tartego parmezanu (lub innego sera)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu warzywnego / drobiowego lub wody
- do podania: garść prażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Umytą i pokrojoną na połówki cukinię umieszczamy na żaroodpornej blasze. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż do zbrązowienia skórki.
- Cebulę i czosnek kroimy na drobno i delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem. Całość przekładamy do żeliwnego garnka, dodajemy upieczoną i pokrojoną na kawałki cukinię i zalewamy bulionem / wodą. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut. Za pomocą blendera miksujemy partiami zupę. Dodajemy sok z cytryny, tarty parmezan i dalej mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z posiekaną świeżą kolendrą i prażonymi orzechami włoskimi.
Oryginalne wykonanie z www.makecookingeasier.pl |
MOJA OPINIA: Kremu wystarczy na jakieś 3 porcje. Cukinie piekłam dłużej niż w przepisie, czekałam aż się zarumieni. Krem jest dobrą alternatywą dla osób na diecie. Jeżeli chodzi o smak - zaskakuje. Zupa jest kwaskowa z wyczuwalną nutką parmezanu oraz świeżo zmielonego pieprzu.
Super jest ten przepis! Taki cytrynowy posmak. Ekstra:)
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na zupę z cukini, teraz zaczyna się sezon. Mam nadzieję, ze faktycznie jest smaczna!
OdpowiedzUsuńByłby fajny na kolację? Szukam pomysłu, moja dziewczyna lubi zdrowe zupy!
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak - śmiało!
Usuń