PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO
Składniki :
- filet z kurczaka – 200g
- koncentrat pomidorowy – 50 ml
- mleko kokosowe – 150 ml
- świeża chili – 1 szt
- cebula – 1 szt
- czosnek – 2 ząbki
- słonecznik – 3-4 łyżki
- sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili.
- Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.
- Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy.
- Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
- Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl |
MOJA OPINIA: Kurczaka robi się błyskawicznie. Idealny dla zabieganych, którzy chcą dobrze zjeść. Ma nieco egzotyczny smak. Polecam tym, którzy lubią mleczko kokosowe w kuchni. Mnie osobiście mleczko kokosowe nie przekonuje, ale wiem, że przepis wielu osobom może smakować.
Taka kuchnia to dla mnie coś najlepszego!
OdpowiedzUsuń