Gulasz z dzika z piwem

PRZEPIS Z PEŁNY TALERZ

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 3-4 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły)
  • sól
  • pieprz

Marynata:
  • 20 ziaren jałowca
  • 16 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości 2 ząbków czosnku)
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 500 ml piwa

    Przygotowanie:

    • Przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ok. 2 cm kostkę. Przełożyć do zamykanego naczynia. Obrany czosnek i imbir posiekać. Jałowiec i pieprz lekko roztłuc. Mięso posypać przygotowanymi przyprawami, wymieszać, dołożyć gałązki rozmarynu. Całość zalać piwem, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). 
    • Mięso osączyć z marynaty na podwójnie złożonym grubym ręczniku papierowym. Marynatę przecedzić przez sitko, zachowując płyn. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Mięso przełożyć do miski, posypać mąką i papryką w proszku. Dokładnie wymieszać, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki. 
    • Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony (najlepiej to zrobić partiami), przełożyć do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Dodać płyn pozostały z marynaty i część bulionu. Dusić z lekko uchyloną przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem.
    • Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 


    Oryginalne wykonanie z www.pelnytalerz.blogspot.com

    MOJA OPINIA: Bardzo smaczny gulasz! Chyba nigdy w życiu lepszego nie jadłam, a na pewno  nie przygotowałam. Użyłam ciemnego piwa, przez co prawdopodobnie mój gulasz jest trochę ciemniejszy niż w oryginale. Nie miałam świeżych grzybów, namoczyłam wcześniej 40 g suszonych i gotowałam je jakieś 30 minut. Polecam ten przepis!
    MOJA OCENA: 5


    Gulasz z dziczyzny, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com





    Komentarze

    1. Bardzo się cieszę, że smakował. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie z tymi kluseczkami.
      Mam tylko pytanie. Jesteś pewna, że suszonych grzybów dałaś 40 dkg (400 g), a nie 40 g ? Pozdrawiam serdecznie Kasia- Pełny talerz :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Haha masz rację! Dziękuję już poprawiam.

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz