PRZEPIS Z PEŁNY TALERZ
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 czubata łyżka smalcu
- 6 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 3-4 szklanki bulionu lub wody
- 2 łodygi selera naciowego
- 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły)
- sól
- pieprz
Marynata:
- 20 ziaren jałowca
- 16 ziaren czarnego pieprzu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (wielkości 2 ząbków czosnku)
- 2 pokruszone listki laurowe
- 500 ml piwa
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ok. 2 cm kostkę. Przełożyć do zamykanego naczynia. Obrany czosnek i imbir posiekać. Jałowiec i pieprz lekko roztłuc. Mięso posypać przygotowanymi przyprawami, wymieszać, dołożyć gałązki rozmarynu. Całość zalać piwem, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
- Mięso osączyć z marynaty na podwójnie złożonym grubym ręczniku papierowym. Marynatę przecedzić przez sitko, zachowując płyn. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Mięso przełożyć do miski, posypać mąką i papryką w proszku. Dokładnie wymieszać, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki.
- Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony (najlepiej to zrobić partiami), przełożyć do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Dodać płyn pozostały z marynaty i część bulionu. Dusić z lekko uchyloną przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem.
- Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.pelnytalerz.blogspot.com |
MOJA OPINIA: Bardzo smaczny gulasz! Chyba nigdy w życiu lepszego nie jadłam, a na pewno nie przygotowałam. Użyłam ciemnego piwa, przez co prawdopodobnie mój gulasz jest trochę ciemniejszy niż w oryginale. Nie miałam świeżych grzybów, namoczyłam wcześniej 40 g suszonych i gotowałam je jakieś 30 minut. Polecam ten przepis!
Bardzo się cieszę, że smakował. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie z tymi kluseczkami.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie. Jesteś pewna, że suszonych grzybów dałaś 40 dkg (400 g), a nie 40 g ? Pozdrawiam serdecznie Kasia- Pełny talerz :)
Haha masz rację! Dziękuję już poprawiam.
OdpowiedzUsuń