PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki na spód:
- 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
- 150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
Składniki na krem:
oraz: jedno kartonowe pudełeczko świeżych malin
Przygotowanie:
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml mleka zagęszczonegosłodzonego (z puszki)
- 2 jajka
oraz: jedno kartonowe pudełeczko świeżych malin
Przygotowanie:
- Spód: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno oraz boki formy, odklejamy papier. Odcinamy nadmiar ciasta. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. UWAGA: Z tej ilości ciasta pozostanie nam około 1/3 do wykorzystania innym razem. Można też upiec 2 tarty wykorzystując połowę ilości ciasta.
- Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Ten przepis robiłam już kilka razy i z malinami i z borówkami. Tarta jest pyszna. Bardzo ważne żeby podczas pieczenia zwrócić uwagę na konsystencję masy, jeśli jest płynna, należy zostawić tartę w piekarniku. Polecam, smakuje każdemu.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Tarta z owocami www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Zabójczo dobre ciasto, każdy je pokocha.
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszna, robiłam z róznymi owocami, zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuń