PRZEPIS Z KULINARNE FANTAZJE MARIOLI
Składniki:
- 2 małe bagietki lub jedna duża
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula,obrana,pokrojona
- 1 duży pomidor,pokrojony w kostkę
- 1 świeża papryka czerwona,pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
- 5 plasterków chudej szynki lub salami,drobno pokrojonych
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- starty żółty ser do posypania bagietek (około 10 dkg)
- Jeżeli bagietki mamy małe kroimy je na pół,natomiast jak nasza bagietka jest długa,przekrajany ją na cztery.
- Każdą cześć bagietki przecinamy na pół ale nie do końca,lekko rozchylamy,tak aby się nie złamały i wydrążamy troszeczkę miękkiego środka (który oczywiście zjadamy).
- Na patelni rozgrzewamy olej,podpiekamy czosnek,dokładamy umyty szpinak,pomidora,paprykę,cebulę i szynkę.Całość podsmażamy razem aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.Na koniec doprawiamy solą do smaku.Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bagietek.
- Wierzch posypujemy startym serem.Bagietki układamy na blaszce,tak aby się nie przewróciły (ja zapiekałam w halogenie) i zapiekamy w temperaturze 180 *C, przez około 10 minut.
- Podajemy gorące.
Oryginalne wykonanie z www.mariola1975.blogspot.com |
MOJA OPINIA: Fajny, prosty i smaczny przepis. Dobry na kolację czy szybki obiad. Bagietka jest smaczna, ładnie wygląda - tylko chrupać. Na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz. Polecam
MOJA OCENA: 5
![]() |
Bagietki ze szpinakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Mniaaam:)
OdpowiedzUsuńAlez wyglada apetycznie. Musze sprobowac...
OdpowiedzUsuń