Zapiekana bagietka ze szpinakiem



Składniki:
  • 2 małe bagietki lub jedna duża
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 1 mała cebula,obrana,pokrojona
  • 1 duży pomidor,pokrojony w kostkę
  • 1 świeża papryka czerwona,pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 5 plasterków chudej szynki lub salami,drobno pokrojonych
  • sól do smaku 
  • 2 łyżki oleju 
  • starty żółty ser do posypania bagietek (około 10 dkg)

Przygotowanie:
  • Jeżeli bagietki mamy małe kroimy je na pół,natomiast jak nasza bagietka jest długa,przekrajany ją na cztery.
  • Każdą cześć bagietki przecinamy na pół ale nie do końca,lekko rozchylamy,tak aby się nie złamały i wydrążamy troszeczkę miękkiego środka (który oczywiście zjadamy).
  • Na patelni rozgrzewamy olej,podpiekamy czosnek,dokładamy umyty szpinak,pomidora,paprykę,cebulę i szynkę.Całość podsmażamy razem aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.Na koniec doprawiamy solą do smaku.Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bagietek.
  • Wierzch posypujemy startym serem.Bagietki układamy na blaszce,tak aby się nie przewróciły (ja zapiekałam w halogenie) i zapiekamy w temperaturze 180 *C, przez około 10 minut.
  • Podajemy gorące.

Oryginalne wykonanie z www.mariola1975.blogspot.com

MOJA OPINIA: Fajny, prosty i smaczny przepis. Dobry na kolację czy szybki obiad. Bagietka jest smaczna, ładnie wygląda - tylko chrupać. Na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz. Polecam

MOJA OCENA: 5


Bagietki ze szpinakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz