Tarta z bakłażanem i fetą

PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU


Składniki:
  • 375 g świeżego ciasta francuskiego (z lodówek)
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 młoda cebulka
  • 200 g fety
  • świeży tymianek lub bazylia
  • oliwa extra vergine, sok z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażany pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano, skropić łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy, dodać starte ząbki czosnku i wszystko wymieszać, wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Nie wyłączać piekarnika. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę drobno posiekać.
  • Ciasto francuskie podzielić na 4 części i ułożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej czystym papierem. Na cieście wyłożyć upieczonego bakłażana pozostawiając ok. 1 cm wolnego rantu, dodać połówki pomidorków, cebulę, pokruszoną fetę i posypać resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 minuty do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.
  • Każdą tartę skropić łyżeczką oliwy extra vergine i posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.


Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com


MOJA OPINIA: Przygotowałam tartę na gotowym spodzie do tart, wydaje mi się smaczniejsza niż na cieście francuskim, a wierzcie mi, bo próbowałam obu wersji. To smaczne i zdrowe danie, bardzo proste do przygotowania. Wystarczy pokroić i podpiec bakłażana, a później wszystkie składniki wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika. Polecam spróbować;)

MOJA OCENA: 5


Tarta z bakłażanem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




Komentarze

  1. Robiłam na cieście francuskim i było trochę tłuste. Ale myślę, ze na tym do tart będzie genialne, bo połączenie smaków jest super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz