PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 375 g świeżego ciasta francuskiego (z lodówek)
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 młoda cebulka
- 200 g fety
- świeży tymianek lub bazylia
- oliwa extra vergine, sok z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażany pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano, skropić łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy, dodać starte ząbki czosnku i wszystko wymieszać, wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Nie wyłączać piekarnika. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę drobno posiekać.
- Ciasto francuskie podzielić na 4 części i ułożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej czystym papierem. Na cieście wyłożyć upieczonego bakłażana pozostawiając ok. 1 cm wolnego rantu, dodać połówki pomidorków, cebulę, pokruszoną fetę i posypać resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 minuty do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.
- Każdą tartę skropić łyżeczką oliwy extra vergine i posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Przygotowałam tartę na gotowym spodzie do tart, wydaje mi się smaczniejsza niż na cieście francuskim, a wierzcie mi, bo próbowałam obu wersji. To smaczne i zdrowe danie, bardzo proste do przygotowania. Wystarczy pokroić i podpiec bakłażana, a później wszystkie składniki wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika. Polecam spróbować;)
MOJA OCENA: 5
![]() |
Tarta z bakłażanem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Robiłam na cieście francuskim i było trochę tłuste. Ale myślę, ze na tym do tart będzie genialne, bo połączenie smaków jest super.
OdpowiedzUsuń