PRZEPIS Z FACET NA TALERZU
Składniki:
- 2, 3 niewielkie filety bez skóry z karmazyna (lub z innej ryby morskiej: dorsz, łupacz)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2-3 gałązki tymianku, same listki
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek – do smażenia i podania
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę. Dodać czosnek i tymianek, smażyć minutę. Dodać cukier i koncentrat, dokładnie wymieszać, a następnie wlać puszkę pomidorów. Gotować sos na małym ogniu przez 5 minut.
- Filety oprószyć delikatnie pieprzem, ułożyć je na sosie, przykryć pokrywką i dusić wszystko przez 3 minuty na średnim ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 2-4 minuty, aż ryba będzie ugotowana, a sos lekko się zredukuje. podczas gotowania delikatnie potrząsać patelnią.
- Płaskim, niewielkim filetom sumarycznie 5 minut powinno wystarczyć, grube części dorsza (polędwica) będą potrzebowały odrobinę dłuższego czasu w sosie.
- Podawać z ziemniaczkami – z wody, pieczonymi, talarkami – jak lubicie :-)
- Po nałożeniu na talerz można rybę skropić odrobiną soku z cytryny i oliwy z pierwszego tłoczenia.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.facetnatalerzu.pl |
MOJA OPINIA: Takie dania uwielbiam - rybę robi się błyskawicznie i jest bardzo smaczna. Idealna do przygotowania po ciężkim dniu pracy. Warto pamiętać o tym, żeby ją nasolić. Ja robiłam swoją ulubioną tilapię. POLECAM!
MOJA OCENA: 5
![]() | |
|
Dzisiaj na obiad przygotowuję wersję z dorszem. Jest to proste, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe danie, które smakuje wyśmienicie z każdym dodatkiem. Rybka smakuje nawet mojemu Synkowi-niejadkowi, a dla mnie On jest największym krytykiem kulinarnym. Tak więc dla mnie to numer 1 na Twoim blogu ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę niewiele trzeba, aby przygotować zdrową i smaczną rybę. Ja, jadam ją minimum raz w tygodniu. Jutro zamierzam przygotować łososia. Nie wiem tylko jeszcze jak. Najprawdopodobniej przyrządzą ją według jednego z przepisów widniejących na tym portalu internetowym: https://mowisalmon.pl/przepisy/
OdpowiedzUsuń