Ryba duszona w sosie pomidorowym od FACET NA TALERZU


PRZEPIS Z FACET NA TALERZU

Składniki:
  • 2, 3 niewielkie filety bez skóry z karmazyna (lub z innej ryby morskiej: dorsz, łupacz)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana 
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 2-3 gałązki tymianku, same listki 
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku 
  • oliwa z oliwek – do smażenia i podania

Przygotowanie:
  • Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę. Dodać czosnek i tymianek, smażyć minutę. Dodać cukier i koncentrat, dokładnie wymieszać, a następnie wlać puszkę pomidorów. Gotować sos na małym ogniu przez 5 minut. 
  • Filety oprószyć delikatnie pieprzem, ułożyć je na sosie, przykryć pokrywką i dusić wszystko przez 3 minuty na średnim ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 2-4 minuty, aż ryba będzie ugotowana, a sos lekko się zredukuje. podczas gotowania delikatnie potrząsać patelnią.
  • Płaskim, niewielkim filetom sumarycznie 5 minut powinno wystarczyć, grube części dorsza (polędwica) będą potrzebowały odrobinę dłuższego czasu w sosie. 
  • Podawać z ziemniaczkami – z wody, pieczonymi, talarkami – jak lubicie :-)
  • Po nałożeniu na talerz można rybę skropić odrobiną soku z cytryny i oliwy z pierwszego tłoczenia.

Oryginalne wykonanie z www.facetnatalerzu.pl

MOJA OPINIA: Takie dania uwielbiam - rybę robi się błyskawicznie i jest bardzo smaczna. Idealna do przygotowania po ciężkim dniu pracy. Warto pamiętać o tym, żeby ją nasolić. Ja robiłam swoją ulubioną tilapię. POLECAM!

MOJA OCENA: 5


Tilapia duszona w pomidorach, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

  1. Dzisiaj na obiad przygotowuję wersję z dorszem. Jest to proste, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe danie, które smakuje wyśmienicie z każdym dodatkiem. Rybka smakuje nawet mojemu Synkowi-niejadkowi, a dla mnie On jest największym krytykiem kulinarnym. Tak więc dla mnie to numer 1 na Twoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę niewiele trzeba, aby przygotować zdrową i smaczną rybę. Ja, jadam ją minimum raz w tygodniu. Jutro zamierzam przygotować łososia. Nie wiem tylko jeszcze jak. Najprawdopodobniej przyrządzą ją według jednego z przepisów widniejących na tym portalu internetowym: https://mowisalmon.pl/przepisy/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz