Frytki z batatów


PRZEPIS Z PINK HUNGRY

Składniki:
  • 1 średni, pomarańczowy batat – ok 1/2 kg
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • pieprz cayenne
  • oliwa
Przygotowanie:
  • Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia 
  • Obrane bataty pokrójcie na grube frytki, ok 1 cm i rozłóżcie na blaszce 
  • Skropcie ziemniaki oliwą, żeby każdy ziemniak dostał swoją porcję, ale nie pływały one w nadmiarze tłuszczu, bo zbytnio zmiękną w trakcie pieczenia 
  • Posólcie bataty i posypcie ok 1/2 łyżeczki białego i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz szczyptą cayenne. Jeżeli wolicie, żeby były pikantne użyjcie więcej cayenne 
  • Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 25-30 min do zrumienienia, aż frytki zaczną się przypiekać. Podawajcie od razu, bo szybko stygną.

Oryginalne wykonanie z www.pinkhungry.com


MOJA OPINIA: Frytki są przepyszne, nie są tłuste, mają słodko-ostry smak. Doskonałe jako dodatek do dań albo przekąska z dodatkiem odrobiny jogurtu naturalnego. Polecam!

MOJA OCENA: 5


Frytki z batatów, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz