PRZEPIS Z PINK HUNGRY
Składniki:
- 1 średni, pomarańczowy batat – ok 1/2 kg
- sól
- pieprz czarny
- pieprz biały
- pieprz cayenne
- oliwa
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia
- Obrane bataty pokrójcie na grube frytki, ok 1 cm i rozłóżcie na blaszce
- Skropcie ziemniaki oliwą, żeby każdy ziemniak dostał swoją porcję, ale nie pływały one w nadmiarze tłuszczu, bo zbytnio zmiękną w trakcie pieczenia
- Posólcie bataty i posypcie ok 1/2 łyżeczki białego i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz szczyptą cayenne. Jeżeli wolicie, żeby były pikantne użyjcie więcej cayenne
- Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 25-30 min do zrumienienia, aż frytki zaczną się przypiekać. Podawajcie od razu, bo szybko stygną.
Wlasnie robie. Pachnie w calym domu!
OdpowiedzUsuń