Krem buraczany z mlekiem kokosowym


PRZEPIS Z JADŁONOMIA

Składniki:
  • 3 duże buraki,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku,
  • duża puszka mleczka kokosowego,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • do podania: świeża natka kolendry lub pietruszki, mały kawałek buraka pokrojony w paseczki


Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut. 
  • Upieczone buraki rozwinąć z folii i chwilę przestudzić. Odciąć im korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będą potrzebne do wykończenia zupy.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Podsmażać wszystko przez 1 minutę, następnie dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu. 
  • Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, jeśli używacie sproszkowanego chili dodać je razem z resztą przypraw. Podać bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.

Oryginalne wykonanie z www.jadlonomia.com

MOJA OPINIA: Krem mi nie smakował. Jest za mocno buraczany jak dla mnie. W tle czuć nutkę kokosa, imbiru, chili oraz limonki. Dla osób, które uwielbiają buraki jest pewnie przepyszny. Minus co do przygotowania, buraki piekłam godzinę, a nadal były twardawe, musiałam je gotować dłużej niż te 10 min z przepisu. 

MOJA OCENA: 4


Zupa krem z buraka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

  1. Pięknie podane, żywy kolor, takie danie wprost je się oczami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz