PRZEPIS Z JADŁONOMIA
Składniki:
- 3 duże buraki,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku,
- duża puszka mleczka kokosowego,
- 1 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z limonki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- do podania: świeża natka kolendry lub pietruszki, mały kawałek buraka pokrojony w paseczki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.
- Upieczone buraki rozwinąć z folii i chwilę przestudzić. Odciąć im korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będą potrzebne do wykończenia zupy.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Podsmażać wszystko przez 1 minutę, następnie dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu.
- Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, jeśli używacie sproszkowanego chili dodać je razem z resztą przypraw. Podać bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.jadlonomia.com |
Pięknie podane, żywy kolor, takie danie wprost je się oczami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń