Pierniczki




SPRAWDZONY PRZEPIS!

Składniki:
  • 1.5 kg mąki,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 litra miodu,
  • 300 g masła,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki kakao,
  • 15 g goździków,
  • 10 g cynamonu,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

  • Cukier, miód i masło rozpuścić na małym ogniu, po ostygnięciu dodać mąkę, jaja, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę (resztę składników). Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. 
  • Masę po kawałku ugniatać w rękach, rozwałkować, obficie posypać mąką, wykroić różne formy. Piec 4 minuty w 180 stopniach. 
  • Na koniec można przystroić lukrem. Pierniki przechowywać w pojemnikach próżniowych.

Pierniczki pieczemy od kilku lat, są pyszne, nie wymagają "leżakowania", od razu są miękkie. Zaraz po upieczeniu trzeba dać im ostygnąć na równej powierzchni. Idealne do zdobienia, najlepiej przechowywać je w pojemnikach, dzięki którym się nie wysuszą. Warto zauważyć, że ciasto trzeba przygotować dzień wcześniej, ale piecze się je tylko 4 minuty, więc nie zajmują wiele czasu. Z tej porcji wychodzi ich sporo, ale z doświadczenia wiem, że to nigdy nie jest za dużo;)

Komentarze

Prześlij komentarz