PRZEPIS Z WYZNANIA KULINARNE
Składniki:
- 2 gniazdka makaronu
- garść rukoli
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- pieprz
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- żółtko
- 2 łyżki wody z makaronu
- parmezan
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Rukolę i przekrojone w pół pomidorki posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą.
- Na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po niecałej minucie dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę parmeńską.
- Dodajemy makaron z dwiema łyżkami wody z gotowania, ściągamy z ognia, dodajemy pomidory i rukolę, oraz żółtko jaja. Mieszamy, aby żółtko oblepiło cały makaron.
- Podajemy posypane odrobiną parmezanu. Nie za dużo, i szynka parmeńska i parmezan są bardzo słone.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.wyznania-kulinarne.blogspot.com |
MOJA OPINIA: użyłam tagliatelle szpinakowego, ale myślę, że to nie miało większego wpływu na potrawę. Danie robi się dokładnie w 15 minut, a jest przepyszne. Składniki podane w przepisie są idealne na jedną porcję. Polecam nie przesadzać z ilością żółtka - jego ilość powinna być śladowa. Delikatne, lekkie i smaczne. Polecam.
MOJA OCENA: 5
Makaron z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską w sosie z żółtka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
bardzo mi miło i cieszę się że smakowało :) serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń