Makaron z rukolą, szynką parmeńską i pomidorkami



PRZEPIS Z WYZNANIA KULINARNE

Składniki:
  • 2 gniazdka makaronu
  • garść rukoli
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • pieprz
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • żółtko
  • 2 łyżki wody z makaronu
  • parmezan

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy al dente.
  • Rukolę i przekrojone w pół pomidorki posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą.
  • Na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po niecałej minucie dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę parmeńską.
  • Dodajemy makaron z dwiema łyżkami wody z gotowania, ściągamy z ognia, dodajemy pomidory i rukolę, oraz żółtko jaja. Mieszamy, aby żółtko oblepiło cały makaron.
  • Podajemy posypane odrobiną parmezanu. Nie za dużo, i szynka parmeńska i parmezan są bardzo słone.
Oryginalne wykonanie z www.wyznania-kulinarne.blogspot.com
'

MOJA OPINIA: użyłam tagliatelle szpinakowego, ale myślę, że to nie miało większego wpływu na potrawę. Danie robi się dokładnie w 15 minut, a jest przepyszne. Składniki podane w przepisie są idealne na jedną porcję. Polecam nie przesadzać z ilością żółtka - jego ilość powinna być śladowa. Delikatne, lekkie i smaczne. Polecam.

MOJA OCENA: 5

Makaron z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską w sosie z żółtka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

  1. bardzo mi miło i cieszę się że smakowało :) serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz