Domowe herbatniki



PRZEPIS Z MOJE WYPIEKI

Składniki na 50 ciastek:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.*
  • Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciastka i robić stempelki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić

Oryginalne wykonanie z www.mojewypieki.com

MOJA OPINIA: przepisy z tego bloga jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. I tak też jest tym razem. Herbatniki zaskoczyły mnie swoim maślanym smakiem - nigdy nie jadłam smaczniejszych! Ciasto jest szybkie do przygotowania, idealnie się rozwałkowuje, ciastka pieczemy tylko 12 minut. Poza tym ciasto można zamrozić;) Polecam robić z podwójnej porcji i tak zostaje połowa kostki masła i śmietanki. Ja zrobiłam kółka i serduszka, niestety nie mam innych foremek, ale najważniejszy jest ten niepowtarzalny smak. CO najważniejsze po kilku dniach nadal są smaczne.

MOJA OCENA: 5 - gdybym mogła dałabym 6


Domowe herbatniki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




Komentarze