PRZEPIS Z MOJE WYPIEKI
Składniki na 50 ciastek:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.*
- Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciastka i robić stempelki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.mojewypieki.com |
Komentarze
Prześlij komentarz