PRZEPIS Z ZDROWE PRZEPISY
Składniki na 2-3 porcje:
- Ziemniaki - 1 kg,
- Cebula,
- Jajo,
- Mleko - 1/2 szklanki,
- Mąka pszenna - 3 czubate łyżki,
- Olej rzepakowy - łyżka + do posmarowania blaszki,
- Natka pietruszki,
- Sporo pieprzu, sól
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
- Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub użyć malaksera z tarczą do wiórków (polecam - placki powstają w 5 minut ;).
- Do startych ziemniaków dodać od razu mleko (nie ciemnieją tak bardzo).
- Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować odrobiną oleju rzepakowego
- Ziemniaczaną masę nabierać ręką i odciskać z nadmiaru wody - formować na blaszce placuszki.
- Placki piec w temp. 230 stopni C przez ok. 30 minut (po 15 minutach obrócić na drugą stronę).
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com |
MOJA OPINIA: placki są fajne i smaczne. Szybko się je robi, nie trzeba stać nad patelnią, a co najważniejsze - nie są topione w tłuszczu. Z tej ilości składników wychodzą dwie porcje. Uważam też, że trzeba najpierw odsączyć wodę, a następnie doprawić ziemniaki i dodać jajko, kiedy zrobiłam zgodnie z przepisem placki były mało słone, ale będę wiedziała na przyszłość;) Ponoć 4 placki mają 393 kcl.
MOJA OCENA: 4,5
Dietetyczne placki ziemniaczane, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz