Dietetyczne placki ziemniaczane



PRZEPIS Z ZDROWE PRZEPISY

Składniki na 2-3 porcje:
  • Ziemniaki - 1 kg,
  • Cebula,
  • Jajo,
  • Mleko - 1/2 szklanki,
  • Mąka pszenna - 3 czubate łyżki,
  • Olej rzepakowy - łyżka + do posmarowania blaszki,
  • Natka pietruszki,
  • Sporo pieprzu, sól

Przygotowanie:
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
  • Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub użyć malaksera z tarczą do wiórków (polecam - placki powstają w 5 minut ;).
  • Do startych ziemniaków dodać od razu mleko (nie ciemnieją tak bardzo).
  • Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  posmarować odrobiną oleju rzepakowego
  • Ziemniaczaną masę nabierać ręką i odciskać z nadmiaru wody - formować na blaszce placuszki.
  • Placki piec w temp. 230 stopni C przez ok. 30 minut (po 15 minutach obrócić na drugą stronę).


Oryginalne wykonanie z www.zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

MOJA OPINIA: placki są fajne i smaczne. Szybko się je robi, nie trzeba stać nad patelnią, a co najważniejsze - nie są topione w tłuszczu. Z tej ilości składników wychodzą dwie porcje. Uważam też, że trzeba najpierw odsączyć wodę, a następnie doprawić ziemniaki i dodać jajko, kiedy zrobiłam zgodnie  z przepisem placki były mało słone, ale będę wiedziała na przyszłość;) Ponoć 4 placki mają 393 kcl.

MOJA OCENA: 4,5

Dietetyczne placki ziemniaczane, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze