Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami



PRZEPIS Z GOTUJEMY


Składniki:
  • pierś z kur­czaka (2 filety na 2 osoby)
  • moz­za­rella tarta lub w kulce (ok. 70 g na 2 porcje)
  • 6–8 suszo­nych pomidorów
  • kilka list­ków świe­żej bazylii
  • szynka doj­rze­wa­jąca (6 pla­strów: po 3 na jed­nego fileta)
  • szczypta soli (nieduża) 

Przygotowanie:
  • Pierś z kur­czaka myjemy, usu­wamy błonki, naci­namy wzdłuż jed­nego boku na tyle głę­boko, żeby nie prze­ciąć do końca (two­rzymy kieszonkę).
  • Sie­kamy bazy­lię, suszone pomi­dory kro­imy na mniej­sze kawałki, wszystko mie­szamy razem z moz­za­rellą i szczyptą soli (ostroż­nie z solą, kur­czak będzie słony dzięki szynce, w którą go zawiniemy).
  • Farsz dzie­limy na pół i nadzie­wamy nim każdą pierś. Następ­nie roz­kła­damy na folii alu­mi­nio­wej po 3 pla­stry szynki tak, aby ich brzegi zacho­dziły na sie­bie. Nafa­sze­ro­wa­nego kur­czaka zwi­jamy w szynkę, następ­nie w folię alu­mi­niową i pie­czemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach.
Oryginalne wykonanie z www.gotujemy.smaczne-blogowanie.pl/

MOJA OPINIA:  roladki są smaczne i łatwe do przygotowania. Jeżeli ktoś zawija mniejsze kawałki kurczaka - nie całą pierś jak w przepisie, to może spokojnie piec 20 minut mięso. Dobrze jest podać je z jakimś sosem, ewentualnie z dodatkiem ziemniaków i kiszonego ogórka, który przełamie słonawy smak szynki i suszonych pomidorów. Oczywiście farsz można zmieniać na ulubiony. 

MOJA OCENA: 5


Roladki z kurczaka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/

Komentarze