Lemoniada



PRZEPIS Z MAKE COOKING EASIER


Składniki:
  • 4 duże cytryny,
  • litr wody,
  • 120 g cukru brązowego,
  • garść lodu,
  • garść czereśni/malin,
  • 4-5 plastrów świeżego ogórka,
  • liść mięty

Przygotowanie:
  • Cytryny parzymy i obieramy z nich skórkę (tylko żółtą część, biała dodaje goryczki). Skórki zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie.
  • Łączymy z sokiem z wszystkich cytryn i przelewamy przez sitko do dużego dzbanka.
  • Na końcu dodajemy owoce, listki mięty, plastry ogórka i kostki lodu. Lemoniadę podajemy w schłodzonych szklankach z dodatkowymi plastrami cytryny.

Oryginalne wykonanie z www.makecookingeasier.pl

MOJA OPINIA:  lemoniada ma fajny, świeży smak. Koniecznie należy dodać ogórka! Ilość cukru jest dobrze wyważona. Brązowy można też zastąpić białym. Ja dodałam cytryny, a ozdobą jest limonka, maliny i ogórek. Mmmm, polecam na gorące letnie popołudnia!

MOJA OCENA: 5

Lemoniadawww.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz