Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami




PRZEPIS Z JEM CO UMIEM



Składniki:
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • garść rodzynek.

Przygotowanie:
  • Do miski przekładamy miękkie masło i dosypujemy cukier, mieszamy łyżką, żeby składniki się dobrze połączyły.
  • Do osobnej miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki, mieszamy.
  • Wsypujemy mąkę do masła, dodajemy jajko i ręką zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne, tak żeby dało się z niego ulepić kulkę, jeśli ciasto jest zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej mąki.
  • Z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na blasze kulki spłaszczamy dłonią lub łyżką; ciasteczka trzeba układać w pewnych odstępach, bo w piekarniku lekko urosną.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo złote.
Oryginalne wykonanie z www.jemcoumiem.pl



MOJA OPINIA:  po tym przepisie spodziewałam się czegoś w rodzaju słynnych piegusek - kruche ciasteczka z czekoladą i rodzynkami, sama dosypałam garść orzechów włoskich. Robi się je szybko, najlepiej masę od początku mieszać ręką, żeby się masło roztopiło. Ciastka robią wrażenie. Z przepisu wyszło mi 30 sztuk, warto formować bardzo małe ciastka, bo rosną;) Moje trochę może i za bardzo rozpłaszczyłam. Ale polecam przepis;)

MOJA OCENA: 5

Ciastka z czekoladą i rodzynkami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

  1. Ciasteczka wyglądają na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak smakują..polecam wypróbować przepis na ciastka z kawałkami czekolady;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz