PRZEPIS Z JEM CO UMIEM
Składniki:
- 120 g miękkiego masła,
- 1/3 szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- garść rodzynek.
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy miękkie masło i dosypujemy cukier, mieszamy łyżką, żeby składniki się dobrze połączyły.
- Do osobnej miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki, mieszamy.
- Wsypujemy mąkę do masła, dodajemy jajko i ręką zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne, tak żeby dało się z niego ulepić kulkę, jeśli ciasto jest zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej mąki.
- Z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na blasze kulki spłaszczamy dłonią lub łyżką; ciasteczka trzeba układać w pewnych odstępach, bo w piekarniku lekko urosną.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo złote.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.jemcoumiem.pl |
MOJA OPINIA: po tym przepisie spodziewałam się czegoś w rodzaju słynnych piegusek - kruche ciasteczka z czekoladą i rodzynkami, sama dosypałam garść orzechów włoskich. Robi się je szybko, najlepiej masę od początku mieszać ręką, żeby się masło roztopiło. Ciastka robią wrażenie. Z przepisu wyszło mi 30 sztuk, warto formować bardzo małe ciastka, bo rosną;) Moje trochę może i za bardzo rozpłaszczyłam. Ale polecam przepis;)
MOJA OCENA: 5
Ciastka z czekoladą i rodzynkami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Ciasteczka wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńA jak smakują..polecam wypróbować przepis na ciastka z kawałkami czekolady;)
OdpowiedzUsuń