PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki, 2 porcje:
• 2 duże kukurydze (lub po sezonie na świeżą kukurydzę 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki, warto korzystać w sezonie ze świeżej kukurydzy, jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza)
• 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
• 1 łyżka świeżo startego imbiru
• 2 ząbki czosnku, drobno starte
• 1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku)
• 500 ml wody lub wywaru z jarzyn
• 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
• sól
Przygotowanie:
- Kukurydzę obrać z liści, opłukać, przekroić w poprzek na pół. Postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby i ziarna zachować.*
- Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć masło i roztopić, jeśli nie było klarowane, zebrać pianę z powierzchni. Dodać starty imbir, czosnek i pastę curry oraz papryczkę chili jeśli ich używamy. Mieszając smażyć przez około 1- 2 minuty aż składniki zaczną się rumienić. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszać. Dodać wodę lub wywar, wrzucić kolby kukurydzy i szybko zagotować. Doprawić solą i gotować jeszcze przez około 5 minut.
- Dodać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż kukurydza będzie miękka. Wyłowić kolby i wyrzucić.
- Zupę przelać do pojemnika blendera i miksować długo i dokładnie na gładki krem, następnie przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sito. Mieszać łyżką i przecierać zupę przez sito, tak aby w garnku zebrała się gładka zupa a na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.pl |
MOJA OPINIA: zupa ma oryginalny smak - bardzo ostra z wyczuwalnym mleczkiem kokosowym i słodką kukurydzą. Wielbiciele kremów na pewno ją polubią. Idealnie nadaje się na deszczowe chłodniejsze dni - jest bardzo rozgrzewająca. Użyłam kukurydzy z puszki. Bardzo ważne żeby krem przetrzeć przez sito. Porcja jest idealna dla dwóch osób. Warto dodać szczypiorek i posypać startym żółtym serem bądź jak sugeruje autorka przepisu - dodać fety.
MOJA OCENA: 5
Krem z kukurydzy, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Ta zupa jest świetna! A jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńJutro robię!
OdpowiedzUsuń