Zupa krem z kukurydzy od KWESTIA SMAKU



PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU


Składniki, 2 porcje:

2 duże kukurydze (lub po sezonie na świeżą kukurydzę 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki, warto korzystać w sezonie ze świeżej kukurydzy, jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza)
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku)
500 ml wody lub wywaru z jarzyn
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sól


Przygotowanie:
  • Kukurydzę obrać z liści, opłukać, przekroić w poprzek na pół. Postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby i ziarna zachować.*
  • Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć masło i roztopić, jeśli nie było klarowane, zebrać pianę z powierzchni. Dodać starty imbir, czosnek i pastę curry oraz papryczkę chili jeśli ich używamy. Mieszając smażyć przez około 1- 2 minuty aż składniki zaczną się rumienić. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszać. Dodać wodę lub wywar, wrzucić kolby kukurydzy i szybko zagotować. Doprawić solą i gotować jeszcze przez około 5 minut.
  • Dodać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż kukurydza będzie miękka. Wyłowić kolby i wyrzucić.
  • Zupę przelać do pojemnika blendera i miksować długo i dokładnie na gładki krem, następnie przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sito. Mieszać łyżką i przecierać zupę przez sito, tak aby w garnku zebrała się gładka zupa a na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.


Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.pl

MOJA OPINIA:  zupa ma oryginalny smak - bardzo ostra z wyczuwalnym mleczkiem kokosowym i słodką kukurydzą. Wielbiciele kremów na pewno ją polubią. Idealnie nadaje się na deszczowe chłodniejsze dni - jest bardzo rozgrzewająca. Użyłam kukurydzy z puszki. Bardzo ważne żeby krem przetrzeć przez sito.  Porcja jest idealna dla dwóch osób. Warto dodać szczypiorek i posypać startym żółtym serem bądź jak sugeruje autorka przepisu - dodać fety. 

MOJA OCENA: 5


Krem z kukurydzy, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

Prześlij komentarz