Wołowina z grzybami mun




PRZEPIS Z KUCHNIA

Składniki:
  •  30 dkg wołowiny (zrazówka lub rostbef),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kieliszek wódki,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 dkg grzybów mun,
  • olej,
  • imbir
Sos:
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kieliszek wódki
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie: 
  • Grzyby zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą w sporej misce, gdyż pęcznieją i "rozrastają się dość znacznie. Po 20 min. powinny osiągnąć swoje właściwe rozmiary.
  • Mięso kroimy na cienkie plastry, a potem cienkie paski długości 5-6 cm. Wkładamy je do miski i tam mieszamy dokładnie z sosem sojowym, wódką i mąką ziemniaczaną. Dodajemy 2-3 plasterki pokrajanego drobno imbiru. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz.
  • Grzyby płuczemy i kroimy na nieco mniejsze części. Osączamy z wody.
  • Przygotowujemy sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki wody mieszamy razem.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Smażymy je ok. 2-3 min. cały czas poruszają i przewracając je energicznie na patelni. Powinno być obsmażone ze wszystkich stron. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze ok. 2 min. Sos mieszamy dokładnie, aby mąka ziemniaczana była dobrze rozmieszana i zalewamy składniki na patelni.
  • Mieszamy jeszcze raz całość, doprowadzając jednocześnie sos do właściwej gęstości. Powinien oblepiać wszystkie składniki, pozostając w lekko "kisielowatej" konsystencji.
Oryginalne wykonanie z www.kuchnia.o2.pl


MOJA OPINIA:  przepis jest mało precyzyjny, nie wiedziałam czy "składniki" to wszystkie rzeczy potrzebne do przygotowania dania czy trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to co wymienione pod pojęciem "sos". Nie był określony również rodzaj sosu sojowego, dodałam ciemny sos sojowy, a zamiast wódki sake. Danie jest smaczne i delikatne, kiedyś je powtórzę. Jednak warto zaraz po dodaniu grzybów wlać sos, żeby skrócić czas przebywania wołowiny na rozgrzanej patelni. Zrobiłam tak jak w przepisie i wołowina wyszła za twarda.

MOJA OCENA: 3+


Wołowina z grzybami mun, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze