PRZEPIS Z SKORACZEK
Składniki, 2 porcje:
- 8 gniazdek makaronu tagliatelle
- 1 mała cebulka
- 2-4 ząbki czosnku
- ok. 300 g mrożonych całych liści szpinaku - idealnie by było, gdyby brykiety były rozmrożone
- ok. 200 ml śmietany 30 lub 36%
- olej ryżowy
- ok. 5 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj tagliatelle zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj, żeby nie rozgotować makaronu
- W tym samym czasie podsmaż na maśle drobno pokrojoną w kostkę cebulę wraz z odrobiną soli
- Do cebuli dodaj drobno posiekany i roztarty z solą czosnek i podsmażaj dalej, nie dopuszczając jednak do przypalenia się czosnku.
- Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i podgrzewaj aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku
- Dopraw solą i odrobiną pieprzu
- Do szpinaku dodaj śmietanę i podgrzewaj aż sos szpinakowo-śmietanowy zgęstnieje
- Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię, na której przygotowuje się sos i wszystko dokładnie wymieszaj
- Pogotuj jeszcze kilka chwil, żeby smaki się połączyły a sos dobrze przykleił to makaronu
- Podawaj tagliatelle natychmiast po przyrządzeniu, posypane odrobiną świeżo startego parmezanu
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.skoraczek.blogspot.com |
MOJA OPINIA: danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Czasami zamiast śmietany dodaję ser - brie, camembert albo gorgonzolę. Sama dodaję 2 ząbki czosnku. Olej ryżowy można zastąpić rzepakowym. Potrawa jest idealna dla wielbicieli szpinaku. Nadaje się na szybko przygotowany obiad bądź kolację.
MOJA OCENA: 4,5
Makaron ze szpinakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz