Tagliatelle ze szpinakiem



PRZEPIS Z SKORACZEK

Składniki, 2 porcje:

  • 8 gniazdek makaronu tagliatelle 
  • 1 mała cebulka
  • 2-4 ząbki czosnku
  • ok. 300 g mrożonych całych liści szpinaku - idealnie by było, gdyby brykiety były rozmrożone
  • ok. 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • olej ryżowy
  • ok. 5 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Ugotuj tagliatelle zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj, żeby nie rozgotować makaronu
  • W tym samym czasie podsmaż na maśle drobno pokrojoną w kostkę cebulę wraz z odrobiną soli
  • Do cebuli dodaj drobno posiekany i roztarty z solą czosnek i podsmażaj dalej, nie dopuszczając jednak do przypalenia się czosnku.
  • Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i podgrzewaj aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku
  • Dopraw solą i odrobiną pieprzu
  • Do szpinaku dodaj śmietanę i podgrzewaj aż sos szpinakowo-śmietanowy zgęstnieje 
  • Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię, na której przygotowuje się sos i wszystko dokładnie wymieszaj
  • Pogotuj jeszcze kilka chwil, żeby smaki się połączyły a sos dobrze przykleił to makaronu
  • Podawaj tagliatelle natychmiast po przyrządzeniu, posypane odrobiną świeżo startego parmezanu
Oryginalne wykonanie z www.skoraczek.blogspot.com

MOJA OPINIA: danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Czasami zamiast śmietany dodaję ser - brie, camembert albo gorgonzolę.  Sama dodaję 2 ząbki czosnku. Olej ryżowy można zastąpić rzepakowym. Potrawa jest idealna dla wielbicieli szpinaku. Nadaje się na szybko przygotowany obiad bądź kolację.

MOJA OCENA: 4,5


Makaron ze szpinakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze