Parppadelle z grzybami leśnymi




PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU


Składniki, 2 - 3 porcje:

125 g makaronu Pappardelle
50 g masła
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
1/4 szklanki białego wina
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
tarty Parmezan
sól i pieprz


Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, zachowując trochę wody z makaronu.
  • Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
  • Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem.

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.pl

MOJA OPINIA: moje ulubione danie. Proste w wykonaniu. W smaku wyczuwalny aromat białego wina, parmezanu i oczywiście grzybów. Szczypiorek i pietruszka idealnie wkomponowują się w całość dodając całej potrawie świeżości. Danie robiłam kilka razy zarówno z grzybów mrożonych jak i świeżych. Polecam dodać mniej masła w drugiej turze, a miłośnikom łososia - posypane solą i pieprzem kostki (20 dkg) fileta z łososia wrzucić do dania pod koniec smażenia na nie więcej niż dwie minuty ciągle mieszając - PYCHA!
MOJA OCENA: 5!


Makaron z grzybami leśnymi, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze