Musaka z bakłażanem




PRZEPIS MAGDY GESSLER


Składniki na 4 osoby:

  • mięso mielone 600g,
  • krojone pomidory z puszki 600g,
  • czosnek - 6 ząbków,
  • 2 cebule,
  • 4 bakłażany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki posiekanej natka pietruszki,
  • czerwone wino 100ml,
  • żółty ser 200g

Przygotowanie:
  • Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.
  • Nagrzać piekarnik do 180 C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.

Oryginalne wykonanie z www.smakizycia.pl

MOJA OPINIA: porcję dla dwóch osób zrobiłam z połowy składników i tylko jednego bakłażana (nie dwóch jak w przepisie, bo byłoby to za dużo). Do mięsa oprócz ziół prowansalskich dodałam sól i pieprz. Polecam dusić mięso nie przez 10 minut, a aż do momentu odparowania wody. Użyłam wołowiny, ale wydaje mi się, że najsmaczniejsza byłaby mieszanka wołowiny z wieprzowiną. Musaka jest smaczna, chociaż mi nie przypadła do gustu przez dużą ilość natki pietruszki, której nie lubię. Zrobię ją następnym razem, ale mocniej doprawię, gdyż według przepisu jest to bardzo delikatne w smaku danie. Dobra, ale nie jakaś wybitna.

MOJA OCENA: 4+


Musaka z bakłażanem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze