PRZEPIS Z MI SMAKUJE
Składniki na 4 osoby:
- 300 g makaronu,
- 250 g łososia,
- pęczek białych szparagów,
- 300 ml śmietany 12%,
- 100 ml białego półwytrawnego wina,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- łyżeczka miodu,
- biały pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- oliwa
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki (ok. 1,5 cm od dołu), obrać (nożykiem lub obieraczką do warzyw) i gotować w wodzie przez 15 minut (ustawiając w garnku pionowo, z główkami nad wodą, można związać, by się nie poprzewracały). Pokroić na cztery części wzdłuż i potem na kawałki długości ok. trzech centymetrów.
- Łososia podsmażyć na patelni z oliwą, potem rozdrobnić na kawałki i dodać szparagi. Zalać winem, odparować. Dodać śmietanę, przyprawy i miód. Makaron ugotować (w osolonej wodzie z oliwą), odcedzony połączyć z sosem. Na talerzach posypać orzechami.
Oryginalne wykonanie z www.mismakuje.blox.pl |
MOJA OPINIA: miałam duże oczekiwania co do tego dania, byliśmy też bardzo głodni próbując. To jednak nie pomogło. NIE POLECAM! Łosoś jest wysuszony, zamiast piec go na patelni lepiej byłoby dodać surowego, całe danie ma smak słodkiej śmietany. I w tej śmietanie pływają małe kawałeczki łososia z makaronem. Ani to nie ma dobrego smaku ani nie zachwyca wyglądem i konsystencją. Kiedyś spróbuję innego przepisu z tego bloga, żeby ocena była bardziej obiektywna.
MOJA OCENA: 1
Makaron z łososiem i szparagami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/ |
Komentarze
Prześlij komentarz