PRZEPIS Z SMAKI ŚWIATA
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 80 g wiórków kokosowych
- 2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Z mleka, mąki, jajek, proszku do pieczenia, cukru i soli robimy gładkie ciasto. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.
- W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i delikatnie nakładamy łyżką na gorący, głęboki tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Kurczaka podajemy z ryżem i sosem słodko kwaśnym.
| Oryginalne wykonanie z www.poznajsmakiswiata.blogspot.com/ |
MOJA OPINIA: danie dosyć kaloryczne, wydaje mi się, że w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia, bo w rzeczywistości jest więcej ciasta niż mięsa w każdym kawałku. Smak przeciętny. Kurczak nie jest chrupiący tylko ma konsystencję zbliżoną do pączka. Przepis mało precyzyjny, nie wiadomo na ile osób jest danie oraz jaki powinien być idealny czas smażenia ciasta. Kilka kawałków musiałam wyrzucić zanim zorientowałam się jaka powinna być temperatura pieczenia oraz czas. Warto spróbować (szczególnie jak ktoś ma dzieci) ale dodałaby mniejszą ilość proszku, smażyła na średnim gazie aż do zarumienienia. Moje kawałki wyszły dużo ciemniejsze niż w oryginale - gdy pozostawały jasne w środku kurczak bywał surowy.
MOJA OCENA: 3+
| Kurczak w cieście kokosowym, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz