Francuskie ślimaczki z pomidorami




PRZEPIS Z FABRYKA KULINARNYCH INSPIRACJI


Składniki:

  • arkusz świeżego ciasta francuskiego,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie,
  • pieprz, sól, ostra papryka, słodka papryka

Przygotowanie:
  • Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
  • Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku.
  • Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Oryginalne wykonanie z www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com


MOJA OPINIA: bardzo fajny przepis. Co najlepsze można używać różnych farszy (na zdjęciu jest jeszcze bazyliowy). Ten ma bardziej smak paprykowy niż pomidorowy, ale jest przepyszny. Danie nadaje się jako przekąska, kolacja, dodatek do grilla bądź sałatki. Można jeść i na ciepło i na zimno. Robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Od razu trzeba piec dwie porcje;) POLECAM!

MOJA OCENA: 5


Ciasto francuskie z pomidorami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz