Chow mein z kurczakiem i szparagami




PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki, 2 porcje:
100 g makaronu pszennego Mie do dań z woka
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
2 ząbki czosnku (starte)
2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub z orzeszków ziemnych
8 szparagów
6 pieczarek
3 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
do skropienia: 1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
3 łyżki wody
3 łyżki soku z limonki (lub cytryny) lub octu ryżowego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cornstarch

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty), odcedzić, przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić solą, białym pieprzem, roztartym czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.
  • Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 1/2 cm plasterki. Główki szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki pokroić na plasterki. Dymkę lub szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.
  • Sos: do miseczki wlać sos sojowy, wodę, sok z limonki, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pieczarki i szparagi i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  • Dodać ugotowany makaron, dymkę lub szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. Wlać sos i zagotować, wymieszać i skropić olejem sezamowym.

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.pl


MOJA OPINIA: danie łatwe i szybkie w wykonaniu. Ilość składników idealna dla 2 dorosłych osób. Mocno wyczuwalny smak sosu sojowego i limonki oraz szparagów. Nie udało mi się otrzymać tak przypieczonego kurczaka jak w oryginale, a moje pieczarki zostały białe przez co praktycznie niezauważalne na zdjęciu. Dobre, ale nie smakowało mi aż tak, by je przygotować ponownie.
MOJA OCENA: 4


Makaron z kurczakiem i szparagami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze