Zupa krem z pieczonej cukinii od MAKE COOKING EASIER

Składniki :
  • 3 średnie cukinie
  • 2 duże cebule
  • garść świeżej kolendry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 100 tartego parmezanu (lub innego sera)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu warzywnego / drobiowego lub wody
  • do podania: garść prażonych orzechów włoskich


    Przygotowanie:
    • Umytą i pokrojoną na połówki cukinię umieszczamy na żaroodpornej blasze. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż do zbrązowienia skórki.
    • Cebulę i czosnek kroimy na drobno i delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem. Całość przekładamy do żeliwnego garnka, dodajemy upieczoną i pokrojoną na kawałki cukinię i zalewamy bulionem / wodą. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut. Za pomocą blendera miksujemy partiami zupę. Dodajemy sok z cytryny, tarty parmezan i dalej mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z posiekaną świeżą kolendrą i prażonymi orzechami włoskimi.

    Oryginalne wykonanie z www.makecookingeasier.pl

    MOJA OPINIA: Kremu wys
    tarczy na jakieś 3 porcje. Cukinie piekłam dłużej niż w przepisie, czekałam aż się zarumieni. Krem jest dobrą alternatywą dla osób na diecie. Jeżeli chodzi o smak - zaskakuje. Zupa jest kwaskowa z wyczuwalną nutką parmezanu oraz świeżo zmielonego pieprzu.
    MOJA OCENA: 5


    Krem z cukinii, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

    Komentarze

    1. Super jest ten przepis! Taki cytrynowy posmak. Ekstra:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Szukałam przepisu na zupę z cukini, teraz zaczyna się sezon. Mam nadzieję, ze faktycznie jest smaczna!

      OdpowiedzUsuń
    3. Byłby fajny na kolację? Szukam pomysłu, moja dziewczyna lubi zdrowe zupy!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz