Chipsy z jarmużu od SUROJADEK

Lubi je moja 8-miesięczna córka, a nawet mąż! Sprawdzony przepis na chipsy z jarmużu. Spróbuj je w któryś piąteczek do filmu ;)

Chipsy z jarmużu, zdjęcie i wykonanie z bloga Surojadek

Składniki:

  • 6 dużych liści jarmużu
  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli np. himalajskie
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli (jeśli nie lubisz pikantnych chipsów pomiń ten składnik)


Przygotowanie:

  • Umyj liście jarmużu, poszarp je rękami na kawałki wielkości chipsów. Grube łodygi jarmużu wyrzuć.
  • Do średniej wielkości miski wlej oliwę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Następnie przełóż do miski z przyprawami kawałki jarmużu i dokładnie wymieszaj. Najłatwiej jarmuż „wymasować” rękami :)
  • Liście jarmużu rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, że zbyt duża ilość jarmużu na jednej blaszce może spowodować, że chipsy nie będą idealnie chrupkie… Jeśli jarmuż nie mieści się na jednej blaszce weź drugą.
  • Włóż blachę do nagrzanego do 140 stopni piekarnika. Po 10 minutach przełóż liście na drugą stronę i ponownie umieść w piekarniku na kolejne 10 minut.
Przepis na chipsy z jarmuży z bloga Surojadek

Moja ocena:
  • Zaskoczenie miesiąca - pozytywne!
  • Bardzo smaczna alternatywa do chipsów.
  • Oryginalny smak i struktura.
  • Można komponować z ulubionymi dodatkami.
Chipsy z jarmużu, sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

 


Komentarze