SPRAWDZONY PRZEPIS: Ryba w sosie słodko-kwaśnym



Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na rybę w sosie słodko-kwaśnym. Jak zwykle przepis szybki, prosty i smaczny! Zamiast ryby można użyć kurczaka;)

Ryba w sosie słodko-kwaśnym po chińsku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Składniki:
4 porcje 
  • 4 filety białej ryby (tilapia, miruna, sola)
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 papryka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • garść grzybów mun
  • pół puszki ananasa w zalewie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka miodu lub cukry brązowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka ciepłej wody
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, płatki chili 
  • ryż do podania
Przygotowanie:
  • Pokroić rybę w kostkę, posolić i popieprzyć. Odstawić na 10 minut. 
  • Przygotować warzywa, namoczyć grzyby mun, pokroić w grubą kostkę cebulę, pokroić paprykę, ananasa, marchewkę. Można dodać inne ulubione warzywa.
  • Przygotować sos, do pojemnika wlać: szklankę przegotowanej ciepłej wody, pół szklanki zalewy z ananasa, 1 łyżkę cytryny,  2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, płatki chili oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. 
  • Rozgrzać olej na patelni (trochę większą ilość by ryba się usmażyła), obtoczyć rybę w jajku i mące, smażyć do zarumienienia przez chwilę i wyciągnąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. 
  • Rozgrzać w woku łyżkę oleju i smaż na nim przez 2 minuty cebulę, ciągle mieszając. Następnie dodać marchewkę i smażyć kolejne 2 minuty, paprykę kolejne 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodać grzyby mun oraz ananasa. Wrzucić do jeszcze chrupiących warzyw rybę, delikatnie wymieszać i zaleć sosem. Mieszać przez około minutę i ściągnąć z gazu, gdy sos zgęstnieje. Najlepiej smakuje z ryżem.
 
Przepis na rybę w sosie słodko-kwaśnym, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

Prześlij komentarz