Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na rybę w sosie słodko-kwaśnym. Jak zwykle przepis szybki, prosty i smaczny! Zamiast ryby można użyć kurczaka;)
![]() |
Ryba w sosie słodko-kwaśnym po chińsku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Składniki:
4 porcje
- 4 filety białej ryby (tilapia, miruna, sola)
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 papryka
- 1 marchew
- 1 cebula
- garść grzybów mun
- pół puszki ananasa w zalewie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu lub cukry brązowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka ciepłej wody
- olej do smażenia
- sól, pieprz, płatki chili
- ryż do podania
- Pokroić rybę w kostkę, posolić i popieprzyć. Odstawić na 10 minut.
- Przygotować warzywa, namoczyć grzyby mun, pokroić w grubą kostkę cebulę, pokroić paprykę, ananasa, marchewkę. Można dodać inne ulubione warzywa.
- Przygotować sos, do pojemnika wlać: szklankę przegotowanej ciepłej wody, pół szklanki zalewy z ananasa, 1 łyżkę cytryny, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, płatki chili oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
- Rozgrzać olej na patelni (trochę większą ilość by ryba się usmażyła), obtoczyć rybę w jajku i mące, smażyć do zarumienienia przez chwilę i wyciągnąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
- Rozgrzać w woku łyżkę oleju i smaż na nim przez 2 minuty cebulę, ciągle mieszając. Następnie dodać marchewkę i smażyć kolejne 2 minuty, paprykę kolejne 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodać grzyby mun oraz ananasa. Wrzucić do jeszcze chrupiących warzyw rybę, delikatnie wymieszać i zaleć sosem. Mieszać przez około minutę i ściągnąć z gazu, gdy sos zgęstnieje. Najlepiej smakuje z ryżem.
![]() |
Przepis na rybę w sosie słodko-kwaśnym, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Sos nadaje całej potrawie wyjątkowy smak.
OdpowiedzUsuń