Risotto cytrynowe z łososiem od KWESTIA SMAKU


 Uwielbiam to risotto, czuję się jakbym jadła je w dobrej restauracji. Jest przepyszne!

Risotto cytrynowe, wykonanie i przepis z bloga www.kwestiasmaku.com

Składniki: 
2 porcje

Risotto:

  • 1 litr bulionu
  • 40 g masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego
  • 150 g ryżu arborio na risotto
  • 60 ml białego wina
  • skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3
  • 30 g startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz (biały i czarny)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnego
Łosoś:
  • 300 - 400 g filetu z łososia ze skórką
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • cząstki cytryny do dekoracji i zielone listki np. estragonu lub tymianku

Przygotowanie:
  • Łosoś: Filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem. Odłożyć do zamarynowania.
  • Risotto cytrynowe: Zagotować bulion razem z sosem rybnym, trzymać bulion na małym ogniu podczas gotowania risotta. Do wysokiego garnka włożyć połowę masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę a po chwili wlać wino i odparować gotując przez około 2 - 3 minuty.
  • Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny). Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego białego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon jeśli mamy, wymieszać.
  • W czasie gdy gotujemy risotto smażymy łososia: pożyć go na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Przełożyć na talerz i zdjąć skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
  • Risotto wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć łososia, udekorować cząstkami limonki, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zielonymi listkami.
Risotto cytrynowe z łososiem, www.kwestiasmaku.com
Moja ocena:
  • Świetny przepis na risotto, które idealnie sprawdzi się w połączeniu nie tylko z łososiem.
  • Risotto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne, łosoś soczysty.
  • Zdecydowanie na: 5! 

Risotto cytrynowe z łososiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze