Spaghetti z orzechami i parmezanem od MAKE COOKING EASIER



Lubię bloga Zosi i wiele razy znalazłam na nim smaczne i sprawdzone przepisy na obiad czy deser, dlatego traktuję ten przepis jako małą wpadkę. I po prostu tego konkretnego przepisu Wam nie polecam.
 
Makaron z orzechami i parmezanem, według przepisu z bloga www.makecookingeasier.pl


Składniki:
na 4 osoby
  • ok. 500 g makaronu spaghetti
  • ok. 200 g mieszanki orzechów (mogę być orzechy włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały)
  • 3-4 ząbków czosnku (może być więcej)
  • 200 ml śmietanki 36% + 50 ml mleka 3,2%
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • ok. 50 g parmezanu (tarty)
  • 1 bułka pszenna
  • sól morska 
Przygotowanie:
  • Mieszankę orzechów prażymy w żaroodpornym naczyniu w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 10-12 minut lub do momentu, aż lekko zbrązowieją.
  • Bułkę zamaczamy w mieszance mleka ze śmietanką.
  • Do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia umieszczamy podprażone orzechy, namoczoną bułkę wraz z płynem, tarty parmezan, ząbki czosnku i oliwę. Całość partiami blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą morską wg własnego uznania. Jeżeli uznamy, że masa jest za gęsta dolejmy trochę mleka.
  • Makaron ugotowany al dente mieszamy z pastą. Podajemy na ciepło. Możemy dodać natkę pietruszki.
 
Makaron na szybko, przepis i wykonanie www.makecookingeasier.pl


Moja ocena:
  • Skusiłam się na przepis, bo był reklamowany jako szybko do przygotowania. Uwielbiam takie dania - niestety wyjątkowo pobrudziłam połowę kuchni i jakoś tego dnia zdecydowanie nie szło mi to gotowanie.
  • Danie nie wygląda. Jakbym się nie starała.
  • Danie nie smakuje.  A konkretnie smakuje tak jak masło orzechowe z parmezanem i makaronem. 
  • Moja ocena: 1. Niestety, bo bloga lubię i na pewno nie raz jeszcze odwiedzę.
Makaron z orzechami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

 

Komentarze