Prosty przepis na risotto z chorizo od Jamie Oliver to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o przepis na obiad w zimie. Jednogarnkowe danie, niewiele składników, szybkie do przygotowania. Spróbuj!
Risotto z chorizo od Jamie Oliver www.jamieoliver.com |
Składniki:
- oliwa
- 2 cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g kiełbasy chorizo
- pół pęczka natki pietruszki
- 750 ml bulionu
- 400 g pomidorów w puszce
- 300 g ryżu do risotto
- 200 ml czerwonego wina
- 50 g parmezanu
- Drobno posiekaj cebulki, czosnek, natkę pietruszki, pokrój chorizo w plasterki. Wrzuć składniki na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oliwy i smaż około 5 minut do momentu uduszenia się cebulki. Chorizo powinno być chrupiące.
- Na innej patelni podgrzej pomidory. Dodaj ryż do cebulki i wymieszaj, przypiekaj go około 2 minut, następnie wlej czerwone wino. Dobrze wymieszaj i gotuj aż czerwone wino wyparuje.
- Stopniowo dodawaj bulion i pomidory. Mieszaj i po wyparowaniu wywaru dodawaj więcej, do momentu aż ryż będzie miękki. Ryż powinien być delikatny, ale lekko twardy w środku. Jeśli nadal jest twardy, możesz dodać do mieszanki ciepłej wody.
- Zetrzyj parmezan i wymieszaj z ryżem. Odstaw danie na 2 minuty z gazu i przykryj je pokrywką. Na talerzu posyp danie pietruszką i odrobiną parmezanu.
Risotto z chorizo od Jamie Oliver |
Moja ocena:
- Na przygotowanie dania potrzebujesz około 30 min.
- Przepis jest bardzo prosty i smaczny.
- Risotto z chorizo od Jamie Oliver doskonale sprawdzi się na zimowo jesienny obiad. Rozgrzewające i przepyszne.
- Moja ocena to 5!
Przepis na risotto z chorizo, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Jest przepyszne. Najllepszy przepis na risotto!
OdpowiedzUsuń