Risotto z chorizo od JAMIE OLIVER



Prosty przepis na risotto z chorizo od Jamie Oliver to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o przepis na obiad w zimie. Jednogarnkowe danie, niewiele składników, szybkie do przygotowania. Spróbuj!

Risotto z chorizo od Jamie Oliver www.jamieoliver.com

Składniki:
  • oliwa
  • 2 cebulki
  • 1 ząbek czosnku 
  • 80 g kiełbasy chorizo
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 750 ml bulionu
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 300 g ryżu do risotto
  • 200 ml czerwonego wina
  •  50 g parmezanu
Przygotowanie:
  •  Drobno posiekaj cebulki, czosnek, natkę pietruszki, pokrój chorizo w plasterki. Wrzuć składniki na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oliwy i smaż około 5 minut do momentu uduszenia się cebulki. Chorizo powinno być chrupiące. 
  • Na innej patelni podgrzej pomidory. Dodaj ryż do cebulki i wymieszaj, przypiekaj go około 2 minut, następnie wlej czerwone wino. Dobrze wymieszaj i gotuj aż czerwone wino wyparuje.
  • Stopniowo dodawaj bulion i pomidory. Mieszaj i po wyparowaniu wywaru dodawaj więcej, do momentu aż ryż będzie miękki. Ryż powinien być delikatny, ale lekko twardy w środku. Jeśli nadal jest twardy, możesz dodać do mieszanki ciepłej wody.  
  • Zetrzyj parmezan i wymieszaj z ryżem. Odstaw danie na 2 minuty z gazu i przykryj je pokrywką. Na talerzu posyp danie pietruszką i odrobiną parmezanu. 

Risotto z chorizo od Jamie Oliver

Moja ocena:
  • Na przygotowanie dania potrzebujesz około 30 min.
  • Przepis jest bardzo prosty i smaczny.
  • Risotto z chorizo od Jamie Oliver doskonale sprawdzi się na zimowo jesienny obiad. Rozgrzewające i przepyszne.
  • Moja ocena to 5! 
 
  
Przepis na risotto z chorizo, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

Prześlij komentarz