Maślane drożdżówki z białą czekoladą, cynamonem i owocami od MAKE COOKING EASIER


Bardzo dobry przepis na domowe bułki drożdżowe. Są pyszne i takie proste do przygotowania!

Przepis na domowe drożdżówki z bloga www.makecookingeasier.pl

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki + garść do podsypania
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
Farsz:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • garść papierówek + garść śliwek
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
Przygotowanie: 
  • Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej przykrywając lnianą serwetą). Po 15 minutach powinien podrosnąć.
  • Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jednocześnie mieszamy. Następnie dodajmy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto (wyrabiam mechanicznie za pomocą haka). Po kilku minutach wyrabiania ciasta dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto. W efekcie końcowym ciasto nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto umieszczamy do naczynia i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia (ja stawiam przy otwartych drzwiczkach piekarnika).
  • Aby przygotować farsz: czekoladę z cynamonem ucieramy w moździerzu (ale nie na krem, tylko na kruchą miazgę).
  • Aby przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania kuli z ciasta i schładzamy w zamrażarce max. 20 minut.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na kilka części. Z jednej części formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i umieszczamy na niej kawałki owoców oraz czekoladę z cynamonem. Schłodzoną kruszonkę ścieramy na tarce i posypujemy drożdżówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.

Drożdżówki z białą czekoladą, www.makecookingeasier.pl

Moja ocena:
  •  Drożdżówki bardzo szybko i łatwo się przygotowuje.
  • Wystarczy jedna czekolada do posypania, warto nakładać sporo farszu. U mnie jabłko, borówki, biała czekolada i cynamon.
  • Z przepisu wychodzi około 10 sztuk.
  • Bardzo dobry przepis na domowe drożdżówki, są pyszne i mogą spokojnie wytrzymać 2,3 dni.
  • Moja ocena to 5!

Maślane drożdżówki z cynamonem, białą czekoladą i owocami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze

  1. Czuję ich zapach w całym domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sprawdzony przepis na domowe bułki drożdżowe to fajny pomysł. Szukałam czegoś takiego. Lubie domowe wypieki i moja rodzina również.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, ze ten przepis na domowe bułeczki wam smakował!

      Usuń

Prześlij komentarz