Faszerowana papryka po meksykańsku od KWESTIA SMAKU


Przepis na faszerowaną paprykę mięsem mielonym po meksykańsku. Farsz idealnie nadaje się nie tylko do faszerowania papryki ale cukinii, czy przygotowania burrito. Czuć smak meksykańskiego dania!
 
Faszerowana papryka po meksykańsku, z bloga: www.kwestiasmaku.com


Składniki:

MARYNATA: 
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
FARSZ:
  • 6 papryk
  • 500 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
  • 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu wołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szklanki (150 g) ryżu Arborio
  • 1 mała puszka (1/2 szklanki) czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1 świeża kukurydza (lub mała puszka)
  • 100 g tartego sera (np. cheddar, manchego, żółta mozzarella)
Przygotowanie:
  • Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką oczyścić z nasion i jasnych włókien. Pokroić na mniejsze części i razem z pozostałymi składniki marynaty zmiksować wszystko na pastę (w małym malakserze lub blenderze).
  • Mięso wymieszać z marynatą i zostawić do ocieplenia (lub dłużej, np. na całą noc w lodówce).
  • Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i posolić.  Nożem obkroić ziarna ze świeżej kukurydzy.
  • Nastawić piekarnik na 190 st. C. Na dużej patelni (o średnicy min. 28 cm) rozgrzać oliwę i na dużym ogniu równomiernie obsmażyć zamarynowane mięso aż zmieni kolor na szary. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do podsmażonego mięsa dodać passatę pomidorową, wymieszać i zagotować. Dodać gorący bulion i sos sojowy a następnie ryż (surowy), odcedzoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. Łyżką wazową ostrożnie nałożyć gorący farsz do papryk. Papryki przykryć odkrojoną częścią i wstawić do piekarnika na 45 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika papryki otworzyć i posypać tartym serem. Podawać posypane listkami świeżej kolendry, opcjonalnie z jogurtem naturalnym lub/i guacamole.
 
Faszerowana papryka mięsem mielonym od www.kwestiasmaku.com
 
 
MOJA OCENA:
  • Ten przepis na faszerowaną paprykę meksykańskim farszem jest świetny!
  • Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. 
  • Oceniam na 5.

 
Faszerowana papryka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


 

Komentarze

  1. Świetnie wygląda. Taki sprawdzony przepis na faszerowaną paprykę mi się przyda. Robię jutro!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam przepisu na faszerowaną paprykę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz