Te kluseczki to moje zaskoczenie. Lubisz gnocchi lub kopytka? Wypróbuj tych przepysznych maślanych kluseczek z ricottą!
Kluseczki z ricottą z przepisu www.kuchnia-domowa.pl |
Składniki:
- 250g sera ricotta
- 1 żółtko (z jajka wielkości M lub L)
- ¼ łyżeczki soli
- 50- 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- Jeśli po otwarciu opakowania z serem jest widoczny płyn, należy go odlać.
- Ser wymieszać z żółtkiem i solą, używając najlepiej łyżki drewnianej.
- Dodać mąkę i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. (Ciasto będzie klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kluseczki będą delikatne i puszyste).
- Ze względu na to, że ciasto jest delikatne i klejące, należy formować kluseczki porcjami. Blat posypać dobrze mąką. Nabrać dużą łyżkę ciasta i wyłożyć go na blat. Ręce i ciasto posypać dobrze mąką. Z ciasta uformować wałek grubości palca. Wałek pociąć na małe kawałki („poduszeczki”), posypując od czasu do czasu nóż mąką. Gotowe kluseczki układać na desce (blacie) posypanym dobrze mąką.
- W ten sam sposób przygotować resztę klusek.
- W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda tylko lekko "mrugała".
- Kluseczki należy gotować porcjami. Kluski wkładać ostrożnie do wody, raz przemieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, w zależności od wielkości klusek ok. 2- 4 minut.
- Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
Kluseczki z ricotty, według www.kuchnia-domowa.pl |
Moja ocena:
- Porcja wystarczy dla dwóch osób.
- Kluseczki są delikatne i rozpuszczają się w ustach.
- Kluseczki przygotowałam na sosie pomidorowym z wołowiną, wyszły przepyszne! Na pewno zrobię je jeszcze z zielonym pesto albo z grzybami.
- Bardzo łatwo i szybko je się przygotowuje, krótko gotuje. Całość zajmuje jakieś 15 minut!
- Oceniam na 5!
Sprawdzony przepis na kluseczki z ricottą, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Ile wychodzi tych kluseczek?
OdpowiedzUsuńNiewiele, skromna porcja na 2 osoby. Ale pyszne, warto!
UsuńWOoow dzięki za szybką odpowiedź, zrobię, zrobię, moze podwójnie;)
UsuńPolecam z czystym sumieniem ten przepis ;)
UsuńZawsze się zastanawiam...co zrobić z ricotty? Juz wiwm, ze kluseczki z ricottą to jedne z naszych ulubionych. Są mega dobre. Myslalam ze je sie dluzej robi, ale tak szybko, jak gotowanie ryzu!:)
OdpowiedzUsuń