Przepis na domowego fishburgera idealny na kolację! Chrupiąca ryba, smaczny sos tatarski, ciągnący się ser. I bez smażenia!
Domowy fishburger, oryginalny przepis pochodzi z bloga: www.recipetineats.com |
Składniki:
- filety z ryby
- bułka tarta
- łyżeczka musztardy
- 1 żółtko
- 1 łyżka majonezu
- pieprz, sól
- 1 łyżka mąki
- wybrane bułki do burgerów
- kilka plasterków cheddara
- szklanka majonezu
- 1 łyżka posiekanych ogórków korniszonych
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka odsączonych i drobno posiekanych kaparów
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki białego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- Jeśli masz czas wcześniej przygotuj sos tatarski, wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni i wstaw do niego na 10 minut bułkę tartą wysypaną na papier. Kontroluj czy się nie przypala.
- Przygotuj marynatę, wymiesza: żółtko, łyżkę majonezu, łyżkę musztardy, 1 łyżkę mąki, sól i pieprz. Rybę pokrój na kwadraty i osusz ręcznikiem, następnie namocz ją w marynacie, a potem obtocz w bułce.
- Wstaw do piekarnika rybę na 15 minut na 180 stopni.
- Przekrój bułki na pół, wyłóż na nie kawałki ryby i przykryj serem, wstaw na chwilę do piekarnika, żeby ser się roztopił, następnie nałóż na nie sos tatarski i przykryj. Smacznego!
Fishburger, www.recipetineats.com |
Moja ocena:
- Marynata do ryby i jej sposób pieczenia może być używany również w odniesieniu do filetów z kurczaka.
- Warto zamiast szklanki majonezu do sosu tatarskiego użyć połowę jogurtu naturalnego. Sos jest trochę ciężki, ale smaczny.
- Ryba jest chrupiąca i soczysta.
- Fajny pomysł na obiad czy kolację. Bardzo szybki do przygotowania.
- Oceniam na 5.
Domowy fishburger z sosem tatarskim, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.pl |
Ale wygląda!
OdpowiedzUsuńRobiłam, przepis na burgera z filetem z ryby jest super. Fishburger jak z knajpy!
OdpowiedzUsuńNo i jest kolejny przepis z Twojego bloga na mojej liście pomysłów na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńI to jest fishburger!
OdpowiedzUsuń