Dzień wcześniej lub rano wystarczy namoczyć nasiona, a po kilku godzinach namaczania cały deser z mango powstanie w 5 minut. Bardzo smaczny, zdrowy i ekspresowy w przygotowaniu!
Pudding z chia i mango, przepis i zdjęcie z bloga www.aniagotuje.pl |
Składniki:
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 duże mango - 500 g
- Do miseczki wlej szklankę mleka krowiego.Mleko
może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej.
Do miseczki wsyp cztery płaskie łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy zamieszać pudding. - W osobnej miseczce umieść 150 gramów serka mascarpone. Dodaj do niego dwie łyżeczki cukru waniliowego. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego.
- Słodkie mascarpone z wanilią dodaj do napęczniałych nasion chia z mlekiem i dobrze wymieszaj. Tym razem nie wolno już użyć miksera oraz blendera, by nie rozdrabniać nasion chia.
- Owoc mango umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obierz. Część miąższu pokrój w kostkę oraz podłużne dzwonka a część zblenduj na gładko. Możesz też użyć gotowej pulpy z mango z puszki.
- Na dno pucharków rozłóż po równo cały pudding chia z mascarpone.
- Na pudding wylej lub wyłóż ostrożnie pulpę z mango. Postaraj się nie zabrudzić rantów owocami, by pudding chia pięknie i estetycznie się prezentował. Na koniec jeszcze pyszna dekoracja z kawałków owocu mango i pudding chia z mango i mascarpone jest już gotowy do podania.
Pudding z chia i mango, www.aniagotuje.pl |
Moja ocena:
- Bardzo fajny deser, zamiast mango można np użyć kiwi lub truskawek.
- Ekspresowy do przygotowania, jeśli wcześniej pamiętasz o namoczeniu nasion chia.
- Moja ocena to 5.
Pudding z chia i mango, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Wygląda obłędnie i tak pewnie smakuje
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam deser, fajny, smaczny i zdrowy!
OdpowiedzUsuń