Brokuły z fetą od BIKE&COOK


Ta sałatka jest przepyszna. Idealnie nadaje się na lunch do pracy czy kolację. Bardzo syta i zdrowa. A co najlepsze? Przygotujesz ją w 5 minut!

Sałatka  z brokuła, według przepisu  z książki BIKE&COOK

Składniki:
  • 1/2  główki brokułów
  • 60 g sera typu feta
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
  • Brokuły podziel na małe cząstki, włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, po czym odcedź. Przygotuj miskę wody z lodem i ostudź brokuły w kąpieli lodowej. Proces ten nazywa się blanszowaniem i pozwala zachować piękny, zielony kolor.  Zimne brokuły odcedź na sicie. Następnie przełóż je do miski, posyp pokruszonym bądź pokrojonym w  kostkę serem feta, dodaj przekrojone na pół pomidorki, posyp pestkami dyni i słonecznika.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz  z musztardą, oliwą oraz octem i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej emulsji. Możesz do tego wykorzystać zakręcany słoiczek, którym będziesz energicznie potrząsać. 
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Zdjęcie i przepis z książki Bike&Cook

Moja ocena:
  • Sałatka jest świetna!
  • Przygotowywałam ją kilka razy i za każdym razem dziwi mnie to jak tak proste danie może być zarazem tak smaczne, syte i zdrowe.
  • Na zdjęciu w  książce zauważyłam, ze pomidorki są grillowane, wrzuciłam je również na chwilę na patelnię grillową. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. 
  • Podana składniki są na 1 porcję. 
  • Oceniam na 5. 
Brokuł z fetą, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


 

Komentarze

  1. Ta sałatka wygląda niepozornie, jest świetna do pracy, dobre danie do zabrania do pojemnika i zjedzenia przy komputerze w biurze;) A jak super pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra sa)atka do pracy to taka ktora zrobisz szybko i z małej ilości skladnikow. To przepis na taka salatke!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię tę sałatkę z brokuła do pracy już nie pamiętam który raz. Świetna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz