Zupa krem z porów od PRZEPISY JOLI


Nie lubię ich - tych przepisów, które niezbyt wychodzą albo niezbyt smakują. Tym razem no nie smakowało. Ale z bloga Joli jeszcze coś wypróbuję, może to chwilowe załamanie. Jednak tej zupy nie polecam.

Oryginalny przepis na krem z porów pochodzi ze strony www.przepisyjoli.com

 Składniki:
  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 450 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki i prażone ziarna słonecznika
Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać masło z dodatkiem oliwy, przełożyć drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula zrobi się szklista przełożyć do garnka pokrojone w półplasterki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszać i podsmażyć przez kilka minut (3-4). Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Zupę gotować pod przykryciem przez ok. 20 min od momentu zagotowania. Gdy warzywa będą już miękkie zdjąć garnek z palnika, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, i zblendować zupę na krem.
  • Zupę podawać posypaną natką pietruszki i prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

    Przepis na krem z porów z www.przepisyjoli.com
Moja opinia:
  • Niestety nie mogę polecić tej zupy. W przepisie nie było napisane, żeby korzystać tylko z białej części korzenia, dodałam również zieloną co spowodowało, że w zupie były włókna.
  • Zupa nie jest smaczna, to mdła papka. Plusem jest dodanie ziaren słonecznika.
  • Moja ocena to 2. Jeden punkt za pomysł na krem z pora.

    Zupa krem z porów www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

  1. Slabo ze sa przepisy, ktore nie wychodza. No ta zupa wyglada pieknie przeciez...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz