Marynowane skrzydełka pieczone od JAKUB KUROŃ


Jak zobaczyłam te pieczone skrzydełka uznałam, że muszę je zrobić. Wyglądały obłędnie. Marynata i smak są naprawdę oryginalne, czuć nutkę imbiru i selera naciowego. Skrzydełka rozpuszczają się w ustach, są delikatne.

Marynowane skrzydełka pieczone w piekarniku z bloga www.kuron.com.pl

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 10 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
Przygotowanie: 
  • Skrzydełka skróć o lotki, ta część nie ma w sobie praktycznie mięsa. Niepotrzebne fragmenty mięs można mrozić i dodawać potem do wywarów, bulionów lub rosołów. Skrzydełka przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj składniki marynaty: posiekany drobno seler naciowy i szczypior, imbir i czosnek pokrojony w cienkie plastry, słodką paprykę w proszku, sos do kurczaka z papryką oraz olej roślinny. Całość dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętaj, że sos sojowy jest mocno słony, nie przesadź z dodatkiem soli.
  • Skrzydełka dokładnie natrzyj marynatą. Można mięso odstawić na kilka godzin do marynowania, ale nie ma takiej potrzeby. Składniki są tak aromatyczne, intensywne w smaku, że mięso nie wymaga długiego marynowania. Zaraz po obtoczeniu mięsa włóż skrzydełka do piekarnika. Zapiekaj przez 60 minut w 180°C “góra-dół”. Jeżeli mięso zacznie się za bardzo spiekać przykryj mięso np. folią aluminiową.
  • Po upieczeniu skrzydełka prezentują się rewelacyjnie, a smakują jeszcze lepiej. Jako dodatek proponuje ryż lub pieczone ziemniaki. 

    Przepis na pieczone skrzydełka od www.kuron.com.pl
Moja opinia:
  • Oceniam skrzydełka na 5.
  • Użyłam sosu chili, gdyż nie znalazłam konkretnie sosu proponowanego przez Jakuba Kuronia.
  • Jak dla mnie skrzydełka mogłyby być bardziej pikantne, ale nie każdy lubi takie smaki, te doskonale nadają się dla całej rodziny.
  • Jakub poleca marynatę również do innych kawałków kurczaka oraz na grilla.

    Skrzydełka z piekarnika, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com
     

Komentarze

Prześlij komentarz