Jak zobaczyłam te pieczone skrzydełka uznałam, że muszę je zrobić. Wyglądały obłędnie. Marynata i smak są naprawdę oryginalne, czuć nutkę imbiru i selera naciowego. Skrzydełka rozpuszczają się w ustach, są delikatne.
![]() |
Marynowane skrzydełka pieczone w piekarniku z bloga www.kuron.com.pl |
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 cm kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól, czarny pieprz
- Skrzydełka skróć o lotki, ta część nie ma w sobie praktycznie mięsa. Niepotrzebne fragmenty mięs można mrozić i dodawać potem do wywarów, bulionów lub rosołów. Skrzydełka przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj składniki marynaty: posiekany drobno seler naciowy i szczypior, imbir i czosnek pokrojony w cienkie plastry, słodką paprykę w proszku, sos do kurczaka z papryką oraz olej roślinny. Całość dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętaj, że sos sojowy jest mocno słony, nie przesadź z dodatkiem soli.
- Skrzydełka dokładnie natrzyj marynatą. Można mięso odstawić na kilka godzin do marynowania, ale nie ma takiej potrzeby. Składniki są tak aromatyczne, intensywne w smaku, że mięso nie wymaga długiego marynowania. Zaraz po obtoczeniu mięsa włóż skrzydełka do piekarnika. Zapiekaj przez 60 minut w 180°C “góra-dół”. Jeżeli mięso zacznie się za bardzo spiekać przykryj mięso np. folią aluminiową.
- Po upieczeniu skrzydełka prezentują się rewelacyjnie, a smakują jeszcze
lepiej. Jako dodatek proponuje ryż lub pieczone ziemniaki.
Przepis na pieczone skrzydełka od www.kuron.com.pl
- Oceniam skrzydełka na 5.
- Użyłam sosu chili, gdyż nie znalazłam konkretnie sosu proponowanego przez Jakuba Kuronia.
- Jak dla mnie skrzydełka mogłyby być bardziej pikantne, ale nie każdy lubi takie smaki, te doskonale nadają się dla całej rodziny.
- Jakub poleca marynatę również do innych kawałków kurczaka oraz na grilla.
Skrzydełka z piekarnika, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com
Ale wyglądają! Jutro robie na grillu.
OdpowiedzUsuńMega te skrzydełka!
OdpowiedzUsuń