Wegańskie kaszotto z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem to świetny pomysł na obiad do pracy. Nie muszę już nawet pisać, że jest baaaardzooo zdrowe ;)
![]() |
Wegańskie kaszotto z bloga www.olgasmile.com |
Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 500 g pieczarek lub innych grzybów (u mnie drobne pieczarki brązowe)
- 2 słoiki/puszki ciecierzycy ugotowanej (może być 1,5 słoika też nic się nie stanie)
- 2 cebule
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 5 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- sól do smaku
- Cebule kroję w kostkę najczęściej i podsmażam na złoty kolor na oleju (wykorzystuję zazwyczaj olej z suszonych pomidorów).
- Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażam na sporym gazie.
- Po kilku minutach wsypuję kaszę gryczaną, wlewam bulion, doprawiam solą, wędzoną papryką i gotuję do miękkości.
- To czas, gdy odlewam na sicie ciecierzycę – płyn zostawiam! Połowę przekładam do malaksera, dodaję suszone pomidory, szczyptę lub dwie soli, czasami 1 ząbek czosnku i miksuję na gładką masę dolewając trochę zalewy aby uzyskać konsystencję hummusu.
- Gdy kasza jest już miękka, dokładam ciecierzycę całą i miskowaną, miesza bardzo dokładnie, dorzucam liście szpinaku i mieszając czekam do zagotowania.
- Kaszotto z grzybami, ciecierzycą i szpinakiem nakłada na talerze i podaję.
Zdjęcie i przepis pochodzi z bloga www.olgasmile.com
Moja ocena: - Fajny przepis, by zabrać go do pojemnika do pracy.
- Trzeba uważać, bo nie każdy lubi taką konsystencję, a kaszotto przez zmiksowaną ciecierzycę i pomidory jest troszeczkę papkowate.
- Oryginalny smak.
- Ja przygotowywałam z połowy porcji i wyszło tak na dorosłe dwie głodne osoby.
- Oceniam na 5.
![]() |
Kaszotto z pieczarkami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Nie przekonuje mnie konsystencja, widać, że autorka zrobiła zdjęcia w trakcie gotowania. A na sprawdzamyprzepisy jak zwykle autentyczne zdjęcia! Mnie wyszło danie podobnie;) Ale smaczne, naprawdę smaczne;)
OdpowiedzUsuń